koftor

koftor

söndag 19 april 2015

Ärmkulle

Nu är min ärm 46 cm och det är dags för ärmkullen. För att få en snygg ärmkulle måste det minskas. Först ska ca 3-4 cm maskas av. Mindre på en smalare ärm och mer på en vidare. Jag mäter 4 cm, min ärm är ganska vid, det blir 9 m. Om 9 m maskas av på en gång kommer det inte att bli en snyggt formad ärmkulle. Jag väljer att göra det i tre steg (i tjockare garn eller en smal ärm kanske det blir ett eller två steg) 5,2,2 m i varje sida maskas av i början av kommande 6 v. Eftersom jag stickat runt måste jag nu sticka fram och tillbaka. Samtidigt på ärmkullens första varv stickar jag in en sytråd på de ca 10 mittersta maskorna för att enkelt kunna mäta ärmkullens höjd. När jag stickat ett varv vänder jag så avigan är utåt. Jag tycker det är enklare att sticka fram och tillbaka så.
Höjden är nästan alltid ungefär samma mått. Se tidigare inlägg. Min ärmkulle ska bli 16-17 cm. 
Efter avmaskningarna minskar (2 m tills) jag en maska i början och slutet på alla varv från rätsidan till ärmkullen är ca 2 cm kortare än färdig höjd. I mitt fall ca 14-15 cm. 
Hur vet jag att jag ska minska så här? Erferenhet från massor av stickade plagg med hög ärmkulle och kunskaper från Tillskärarakademin hur man får till formen på en ärmkulle.


1 kommentar:

  1. Tack för en väldigt informativ och pedagogisk tutorial om koftor! Finns det någon måttabell eller formula för att räkna ut hur lång/hög ärmkulle man ska ha i förhållande till ärmhålet? /Jenny

    SvaraRadera